Türkiye'de El İşçiliği ve Zanaat

Bir zanaat olarak mobilya, işlevselliği, emeği ve dayanıklılığı temsil ediyor. Günümüzde bir mobilya üzerindeki işçilik ayırt edici ve değer belirleyici özelliklerden biri haline geldi. Sanatı temsil eden ve sanayileşme ürünü olan ürünlerden daha işlevsel ve daha uzun ömürlü parçalar oluşturmak için malzeme ve teknikler farklılık gösterir.

Zanaatı, sadece el işçiliği olarak ifade edersek anlamını kısıtlamış oluruz. Uzmanlık ve beceri gerektiren zanaatın etkisini en iyi görebileceğimiz parçalar ahşap mobilyalardır. Türkiye’deki mobilya üretiminin büyük bir kısmını ahşap mobilyalar oluşturuyor.

Bir mobilya, malzemesini ve formunu açıkça gösterir. Yapıldığı dönemin teknolojisi, şartları ve zevkleri hakkında bizlere bilgi verir. Tarihteki mobilya atölyeleri yalnızca el işçiliği ile üretim yapıyorken, günümüzde endüstriyelleşmenin etkisi ile el işçiliği ile üretim giderek azaldı. El işçiliği ile üretilen mobilya ve aksesuarlar günümüzde sanayide üretilen ve yolu seri üretimden geçen mobilya ve aksesuarlara göre daha eşsiz olarak tanımlanıyor. Sanayileşmenin yarattığı tekdüzeliğin sonucu, eşsiz mobilya ve aksesuarlara olan özlem ile zanaat kaybettiği değerini geri kazanmaya başladı.

Günümüzde yaygınlaşan eklektik zevklerden dolayı benzersiz ahşap mobilyalar ve aksesuarlar popülerlik kazandı. Yaşam alanlarında el boyaması karolar, oyma aynalar, cam ve işçilik izi olan mobilyalar daha çok tercih ediliyor. Hem modern hem de geleneksel tarz mobilyaları iç içe görebileceğimiz yaşam alanlarında, endüstriyel tarzda metal ve cam malzemelerin çoğunlukla kullanıldığı mobilyalar ile daha etnik doğal ahşap ve döşemeli ürünler bir arada kullanılmaya başlandı.

Eklektik zevklere yöneliş, sosyal alanlardaki değişiklikler ve tasarımda benzersizlik arayışı, tekdüzeliğe karşı Türkiye’deki en değerli şeylerden biri olan el işçiliği ile ahşap mobilya üretimini geri kazandırmayı mümkün kılıyor.

Ananas seçici tasarımları, uzun ömürlü ürünleri ve el işçiliğine verdiği önemle Türkiye’de kaybolmak üzere olan anlayışların geri kazanılmasında rol oynuyor. Atölyesinden çıkan her ürünle özenle ilgilenen ve eşsiz olmalarını sağlayan Ananas, benzersizliği, tasarımda mükemmelliyetçiliği ve kusursuz işçiliği hedefliyor.